Westover Residence

Residential Portfolio  >  Westover Residence

Westover Residence Exterior
Westover Residence Front Exterior
Westover Residence Pool
Westover Residence Kitchen
Westover Residence Living
Westover Residence Kids Room

The lot presented a unique challenge in balancing the owner’s program within McMansion ordinances. The program called for an open entertaining area on the main level that, while engaging with the site and neighborhood, also needed to maintain privacy from pedestrian traffic on this corner site. The living spaces are organized on the northeast side opening up to a loggia, garden and pool area. The entry, circulation, and dining areas disengage the prep area and study while maintaining a visual openness to the plan. Ordinances play a pivotal role in the massing leading to vertical and horizontal breaks, and in detaching the garage from the main body. The historic distinctiveness of the neighborhood is critical in the material selection, colors and details. Fenestration is carefully orchestrated to let ample light while playing an important role in the design language. Cost, simplicity and the neighborhood vernacular were driving factors in the design approach.

LUXE Interiors + Design Magazine, Summer 2013 Issue: Westover Residence featured in “Living Large”

2012 AIA Homes Tour – Westover Residence

Contact us for your next project

Like what you see? 

Have an idea but don't know where to start? Write to us today! 

  • Houzz
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Vimeo Icon

7000 Bee Cave Road, Suite 200

Austin, TX 78746

512.329.0007

© 2020 Cornerstone Architects LLP

Award-winning Architecture Firm - Residential and Commercial Architecture - Austin Texas Architects